• Абонаментно обслужване

  Абонаментно обслужване

 • Структурни кабелни системи

  Структурни кабелни системи

 • Системи за охрана

  Системи за охрана

 • Видеонаблюдение

  Видеонаблюдение

joomla templates top joomla templates template joomla

Учени разработиха тротоарни слънчеви панели

 Обикновено фотоволтаични панели могат да бъдат видени или в специални оградени площи, или върху покривите на сградите, тъй като се отличават със сравнително ниска устойчивост на външни въздействия и същевременно за тяхната пълноценна работа е необходимо получаване на огромен поток от пряка слънчева светлина. По този начин площите, върху които са поставени те, не могат да бъдат използвани за нищо друго

Учени от университета "Джордж Вашингтон", окръг Колумбия, обаче са успели да създадат, по думите им, "първите в света слънчеви панели, по които може да се ходи". Иначе казано, те могат да бъдат използвани за изграждането на тротоари. Така пешеходните съоръжения, освен за обичайното си предназначение, могат да бъдат използвани и за производство на електрическа енергия.

Площта на създадения от тях "слънчев тротоар" Solar Walk е 9,3 квадратни метра. Соларните панели за него са произведени от испанската технологична компания Onyx Solar. Всеки от тях разполага с покритие против плъзгане и може да издържа тегло до 400 килограма.

Първият "слънчев" тротоар е създаден с цел демонстрация на възможностите на технологията. Като цяло, пиковата мощност, произвеждана от 27-те панела, използвани в тротоара, е 400 вата. Това е напълно достатъчно, например, за захранване на 450 светодиодни лампи, които в конкретния случай осветяват съоръжението отвътре. В допълнение, в непосредствена близост до тротоара е разположен навес с монтирани върху него слънчеви панели.

 

Източник kaldata.com

Новини

Наши клиенти

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Разбрах