• Абонаментно обслужване

  Абонаментно обслужване

 • Структурни кабелни системи

  Структурни кабелни системи

 • Системи за охрана

  Системи за охрана

 • Видеонаблюдение

  Видеонаблюдение

joomla templates top joomla templates template joomla

Атомна батерия за мобилни устройства

 Специалистите от Великобританския университет в Съри (Surrey) представиха прототип на атомна батерия за мобилни телефони и други портативни устройства. Батерията е базирана на тритий и не може да се презарежда.

Учените предлагат да се създават неголеми батерии, в които като гориво за протичане на ядрената реакция да се използва радиоактивен тритий. Това вещество не е вредно за човешкия организъм, освен ако не бъде вдишано като газ. Това е и причината да не се използва тритий в атомните електроцентрали. Атомните батерии са добре изолирани и екранирани, а измерванията на излъчваната от тях радиация показват нива от около 25 миликюри, които специалистите считат, че въобще не са опасни за човешкия организъм.

Атомните батерии изглеждат като неголеми чипове и могат да отдават електрическа мощност от 0,8 до 2,4 nW (нановата) в продължение на 20 години. Изходното напрежение варира от 0,8 до 2,4 V в зависимост от модела. Температурният диапазон на работа е също много широк - от -50 до +150 градуса Целзий, издържат на големи промени в налягането и на силни вибрации.

Обявена е и цената на тези батерии - 124 американски долара за една бройка. Цената не е малка, но батерия, която може да захранва мобилно устройство в продължение на 20 години впечатлява.

 

Източник kaldata.com

Новини

Наши клиенти

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Разбрах