• Абонаментно обслужване

  Абонаментно обслужване

 • Структурни кабелни системи

  Структурни кабелни системи

 • Системи за охрана

  Системи за охрана

 • Видеонаблюдение

  Видеонаблюдение

joomla templates top joomla templates template joomla

1000 лаптопа Правец излизат скоро на пазара

 Първите 1000 лаптопа "Правец 64М" може да стигнат до българския пазар в рамките на около месец.

Машините ще се продават в собствен магазин на бизнесмена Бойко Вучев в неназован засега столичен мол, както и онлайн на сайта www.pravetz.bg, съобщи пред "Труд" Вучев.

За възраждането на "Правец", след 30-годишна пауза, стана ясно през октомври месец миналата година. Новината излезе след като наблюдателни видяха, че интернет адресът pravetz.bg е зает, а на него грейна снимка на лъскав сив преносим компютър "Правец 64М" с описани базови характеристики.

Засега Бойко Вучев гарантира само първите 1000 преносими компютъра, тъй като за толкова е купил части от Тайван, където е бил през декември. Сглобяването и инсталирането на софтуера става в България. По думите на Вучев цената на готовото за ползване изделие ще е под 1000 лева. Под тази граница обаче се продават и доста модели на популярни марки.

Вучев е собственик на марката "Правец", която беше свободна от 1991 г. Частите за персоналния компютър обаче изцяло са чужди, тъй като у нас няма производство дори на периферни устройства, както е било за социалистическия "Правец". Процесорът е i7 на "Интел", което е последното засега поколение процесори на известната марка. На пазара ще има три варианта на лаптопа с различни цени според RAM-паметта. Тя ще е 4, 8 или 16 гигабайта. Цената на крайното изделие ще зависи и от дисковата памет, която ще варира. Лаптопите "Правец" ще се продават с операционна система Windows 8.1.

Първоначално Вучев имаше намерение да инсталира на компютрите собствена операционна система - "Правец ОС", изградена върху софтуер с отворен код. Пред "Труд" обаче той каза, че за да пусне най-после изделието на пазара, е принуден да качи на него версия на Windows. "Разработването на собствен софтуер се оказа малко по-бавно, отколкото очаквах, и са необходими още доста тестове", обясни Вучев.

 

Източник kaldata.com

Новини

Наши клиенти

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Разбрах