• Абонаментно обслужване

  Абонаментно обслужване

 • Структурни кабелни системи

  Структурни кабелни системи

 • Системи за охрана

  Системи за охрана

 • Видеонаблюдение

  Видеонаблюдение

joomla templates top joomla templates template joomla

Австралийски учени записаха на стандартен DVD диск хиляда терабайта данни

 Австралийските учени от Технологичния университет в Мелбърн разработиха и демонстрираха съвършено нов и лесен начин за запис на данни, чрез който е възможно поместването на 1000 терабайта информация върху стандартен DVD-диск.

Новият метод записва допълнителни пътечки и допълнителни битове в пътечките на DVD-дисковете. Изобретен е лесен начин за преодоляване на дифракционния предел на светлината.

Новата технология използва 2 лазера за запис на информация върху оптичния диск, а не един лазер, както при класическия запис на данните, използван в днешните DVD-системи. Първият лазер записва информацията върху оптичния диск, а вторият блокира записа извън определената зона за запис. Методът позволява записа на огромни масиви от данни върху обикновен, стандартен DVD-диск.

Чрез комбиниране на светлинните светлинни лъчи с различни параметри (честота, фаза, амплитуда), учените са успели да намалят мястото за запис на информация до едва 9 нанометра, равно на една десетхилядна част от човешкия косъм.

Австралийските специалисти обявиха, че приключват експериментите и тестовете на новата технология и че тя вече е готова за използване в масовото производство. Предполага се, че много компании ще се заинтересуват от тази много перспективна технология.

 

Източник kaldata.com

Новини

Наши клиенти

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Разбрах