• Абонаментно обслужване

  Абонаментно обслужване

 • Структурни кабелни системи

  Структурни кабелни системи

 • Системи за охрана

  Системи за охрана

 • Видеонаблюдение

  Видеонаблюдение

joomla templates top joomla templates template joomla

Излезе Linux-дистрибуцията Trisquel 7, съставена изцяло от свободен софтуер

 След около година и половина непрекъсната работа бе представена новата Linux-дистрибуция Trisquel 7.0, базирана на Ubuntu 14.04 LTS и предназначена за използване предимно от домашни потребители и неголеми фирми. Trisquel е одобрена лично от Ричард Столман и е призната от Фонда за свободен софтуер за изцяло свободно от всякакви лицензии програмно осигуряване. Обновявания за новата дистрибуция ще има до 2019 година.

Trisquel е характерен най-вече с това, че не съдържа никакъв софтуер, който да е защитен с лиценз, авторски права или търговски марки. Въпреки цялостния отказ от комерсиално и/или защитено по някакъв начин програмно осигуряване, Trisquel е съвместим с Java (OpenJDK) и Adobe Flash (Gnash), поддържа почти всички аудио и видео формати и може да работи със защитени DVD, използвайки изцяло свободни реализации на тази технология.

 

В новата дистрибуция е направен преход от пакетната база Ubuntu 12.04.2 към Ubuntu 14.04. Използва се свободния вариант на Linux-ядрото - Linux Libre, който не съдържа защитени по някакъв начин компоненти, като например фърмуер и драйвери. В ядрото са включени пачове, увеличаващи отзивчивостта на интерфейса и приложенията за работния плот. За десктоп среда се използва GNOME 3.12 с включен по подразбиране fallback режим. Браузър по подразбиране е Abrowser 33 - версия на Firefox, съответстваща на изискванията на свободния софтуер.

 

Източник kaldata.com

Новини

Наши клиенти

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Разбрах