• Абонаментно обслужване

  Абонаментно обслужване

 • Структурни кабелни системи

  Структурни кабелни системи

 • Системи за охрана

  Системи за охрана

 • Видеонаблюдение

  Видеонаблюдение

joomla templates top joomla templates template joomla

Канадската уеб-търсачка Shodan започна да показва видеото от домашните уеб-камери

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Много специалисти в областта на информационната сигурност са разтревожени, понеже в канадската уеб-търсачка Shodan се появи нов раздел, в който потребителите могат да гледат видеото от частните уеб-камери, поставени в домовете на хората и на други места.

Търсачката автоматично намира включените към Глобалната мрежа уеб-камери с отворени портове. Ако към порта е възможно включване без парола, а камерата работи, то тя незабавно се индексира и попада в Shodan. До този режим в Shodan може да се стигне чрез раздела Explore и оттам могат да се изберат уеб-камери без пароли, с име и парола - admin admin, с пароли дадени от производителя, които никога не са променяни и други.
В повечето случаи за транслирането на видео се използва RTSP (Real Time Streaming Protocol) протокола. Много потребители не знаят и не се сещат, че информацията от техните камери без проблем попада в Интернет. Многобройните анализи по кибербезопасност показват, че в света има милиони подобни устройства.

Много експерти предупреждават, че вече е възможно съвсем лесното проникване в личното пространство - в стаите на частните сгради, в офисите и дори в болниците. С помощта на търсачка и вече инсталираните уеб-камери може да се види буквално всичко.

 

Източник kaldata.com

Новини

Наши клиенти

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува.

Разбрах